Zuiderzee in Beeld: films en verhalen

Zuiderzee in Beeld is een rondreizende tentoonstelling die historische films vertoont over de aanleg van de Afsluitdijk, die het Zuiderzeegebied voorgoed veranderde. De komst van de Afsluitdijk viel samen met razendsnelle technologische ontwikkelingen die speelfilms met geluid mogelijk maakten. De ontwikkeling van het Zuiderzeegebied kon zodoende vastgelegd worden. Deze beelden zijn de kern van de tentoonstelling, die in het najaar van 2022 geopend werd.

Hoor! Hoor! De dijk is dicht!

‘Hoor! Hoor! De dijk is dicht!’, dit waren de woorden van Adolph Engers, een visser uit een Nederlandse speelfilm (Terra Nova, 1931). De woorden sloegen op de aanleg van de Afsluitdijk, een historische en ingrijpende gebeurtenis. Zuiderzee in Beeld vertelt het verhaal van de verandering van het Zuiderzeegebied na de bouw van deze dijk. Dit is in talloze films vastgelegd. De film als nieuw medium van de twintigste eeuw speelt een belangrijke rol in de tentoonstelling.

Een reizende tentoonstelling

Zuiderzee in Beeld was in het najaar van 2022 op verschillende plaatsen rondom het IJsselmeer te zien. Interessant watererfgoed zoals het Gemaal Lely bij Medemblik werd ervoor opengesteld. De tentoonstelling is thematisch ingedeeld rond acht films die uitdagingen tonen waarvoor de ontwikkeling van het Zuiderzeegebied een oplossing was. De tentoonstelling benadrukt hiermee het belang van visies, ontwikkeling van kennis en kunde, durf en daadkracht om alle problematiek waar wij nu voor staan aan te kunnen pakken. In september 2023 zal de tentoonstelling nog te zien zijn op de Afsluitdijk en daarna in Museum ’t Kromhout.

Artifex en Zuiderzee in Beeld

Zuiderzee in Beeld is een project van Stichting Nederlandse Cultuur en Erfgoed Initiatieven (NCEI), gerealiseerd door Willem van der Ham (redactie) en Bubo Damen (productie), met ondersteuning van Artifex voor communicatie, organisatie en fondsenwerving.

ToegepasteExpertise

Dit is het belangrijkste onderdeel dat wij van A tot Z hebben uitgevoerd.

    Samenwerken?
    Bel ons!