Een feestje vier je samen

Amsterdam Light Festival bestaat 10 jaar en om dat te vieren benaderden zij Artifex om een publiekscampagne te lanceren. Tijdens de campagne – een vooruitblik op Editie #10 – werd het publiek gevraagd om te stemmen op hun favoriete lichtkunstwerken uit de voorgaande negen edities van het festival. De lichtkunstwerken met de meeste stemmen krijgen tijdens de jubileumeditie, in de winter van 2021-2022, een plek langs de vaarroute van het festival. 

Publiek als curator

Artifex zette in twee maanden tijd de publiekscampagne op en voerde deze uit. De campagne richtte zich met name op de stemactie: het publiek kon meebeslissen welke werken tijdens het jubileum worden getoond. We bedachten daarnaast een online-deelactie en voerden de communicatie en PR-strategie uit om zoveel mogelijk stemmers te werven en aandacht voor het jubileum van Amsterdam Light Festival te creëren.

Van stempagina tot virtueel bootje

Artifex gebruikte diverse communicatiekanalen om het bereik van de campagne te vergroten. Zo schreven we de campagneteksten voor de nieuwsbrieven en de website van het festival. Daarnaast ontwikkelde Artifex de vormgeving van de campagne en gebruikte deze vormgeving voor (onder andere) een postercampagne in Amsterdam. Ook werden er flyers gedrukt en verspreid onder de buurtbewoners van Amsterdam Light Festival. Artifex bedacht- en gaf vorm aan een online Instagram campagne, schakelde persrelaties in om lokale- en landelijke media-aandacht te genereren, en hielp mee om een gebruikersvriendelijke stempagina op te zetten en om daarmee de winnende lichtkunstwerken in kaart te brengen.

Buurtbewoners en media stemden volop mee

De campagne trok duizenden stemmers en leverde op social-media veel positieve reacties op. Ook buurtbewoners langs de vaarroute – een belangrijke stakeholdersgroep van het festival – waren enthousiast door dit gebaar en stemden volop mee. De campagne trok daarnaast veel media-aandacht in lokale- én landelijke pers: zo schreven het Parool, de Uitkrant, Het Dagblad van het Noorden, Elle Magazine, Talkies Magazine en tientallen andere kunstblogs en regionale kranten over de stem-campagne en het tienjarige jubileum van Amsterdam Light Festival.

ToegepasteExpertise

Dit is het belangrijkste onderdeel dat wij van A tot Z hebben uitgevoerd.

    Samenwerken?
    Bel ons!